Raznovrsniji izvoz hrane u Rusiju

Bez autora
May 08 2013

Povećava se interesovanje ruskih kupaca za naše poljoprivredno-prehrambene proizvode. Nekada je Srbija na tom tržištu prodavala voćno lozne kalemove, a sada izvozi sveže i prerađeno voće, mlečne i mesne prerađevine. Veliki trgovinski lanci u Moskvi i drugim gradovima zainteresovani su za proizvode više faze prerade. Od pre nekoliko godina u prodavnicama prehrambene robe mogu da se nađu sirevi i mlečne prerađevine iz Srbije. Mlekara "Kuč" u Kragujevcu nudi namaze, krem sir, katunski kajmak. Rusiji Srbija godinama prodaje i jabuku, trešnju, breskvu. Najveći izvoznik je "Delta agrar", koji je prošle godine samo od izvoza 4,5 hiljade tona jabuke zaradio tri miliona evra. Ove godine planiraju dvostuko veće količine i vrednost izvoza voća. Pre tri godine prodata je hrana ruskim trgovcima u vrednosti od 125 miliona dolara, 2011. za 165 miliona, a prošle godine vrednost izvoza dostigao je samo 147 miliona dolara, pre svega, zbog suše koja je prepolovila rod voća.

Raznovrsniji izvoz hrane u RusijuInteresovanje ruskih kupaca za srpske poljoprivredno-prehrambene proizvode sve je veće. Nekada su se izvozile sirovine, dok se na rafovima velikih trgovinskih lanaca u Moskvi sada nalaze sveže i prerađeno voće, mlečne i mesne prerađevine.

Povećava se interesovanje ruskih kupaca za naše poljoprivredno-prehrambene proizvode. Nekada je Srbija na tom tržištu prodavala voćno lozne kalemove, a sada izvozi sveže i prerađeno voće, mlečne i mesne prerađevine. Veliki trgovinski lanci u Moskvi i drugim gradovima zainteresovani su za proizvode više faze prerade.

Od pre nekoliko godina u prodavnicama prehrambene robe mogu da se nađu sirevi i mlečne prerađevine iz Srbije.

Mlekara "Kuč" u Kragujevcu nudi namaze, krem sir, katunski kajmak. Jezdimir Kuč iz mlekara "Kuč" kaže da je na ruskom tržištu žestoka konkurencija.

"Svi veliki proizvodi iz EU su tu, iz Aerike, spremni smo za veće ugovore i veće poslove, imamo veliku zainteresovanost njihovih distributera koji pokrivaju celo tržište", ističe Jezdimir Kuč.

Rusiji Srbija godinama prodaje i jabuku, trešnju, breskvu. Najveći izvoznik je "Delta agrar", koji je prošle godine samo od izvoza 4,5 hiljade tona jabuke zaradio tri miliona evra. Ove godine planiraju dvostuko veće količine i vrednost izvoza voća.

"Naša prednost kao velikog sistema je što posedujemo sve neophodne sertifikate za robu koju ti lanci traže.ono što bi trebalo raditi to je povezivanje sitnih proizvošača u asocijacije", kaže Spomenka Radivojević iz "Delta agrara".

Pre tri godine prodata je hrana ruskim trgovcima u vrednosti od 125 miliona dolara, 2011. za 165 miliona, a prošle godine vrednost izvoza dostigao je samo 147 miliona dolara, pre svega, zbog suše koja je prepolovila rod voća.

Dejan Delić iz Privredne komore Srbije kaže da ono što proizvođači moraju da obezbede to je kontinuitet kvaliteta proizvoda i isporuku robe koja će se u određenom vremenskom periodu nalaziti na rafovima trgovinskih lanaca u Rusiji.

U Privrednoj komori tvrde da se isplata našim proizvođačima obavlja po ugovoru, u roku od 20 do 60 dana, u zavisnosti od vrste namirnice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik